Vår humle

 

 

 

 

 

 

                          All vår humle testas av oss för exakta värden av alfa- och betasyra. Vi handlar vår humle bara med utvalda gårdar och kan därför följa produkten från början. Vid fler frågor eller vid beställning var god kontakta Linnéa på linnea@hasslahops.se

 

Vår svensk odlade humle:

 

Tradition

Aromhumle med ett alfasyra-värde på ca 6.9%. Betasyran ligger på runt 3-6%. Denna humle introducerades 1991 och kommer från Hulls humle-forskningsinstitut. Den är en korsning mellan Hallertau Mittelfruh, Saaz och Hallertau Gold. Smakegenskaperna liknar Hallertau Mittelfruh. Den ger intryck av söta frukter, russin och lite gräsig underton.

 

Perle

Har en alfasyra-halt på ungefär 8.5% och betasyra på 3.2-5.5%. Perle introducerades på marknaden 1971 av Hulls humle-forskningsinstitut och är en korsning mellan Northern Brewer och 63/5/27M. Den har en kryddig men söt karaktär med en underton av mint.

 

Spalter Select

Spalter Select har ett alfasyra-värde på runt 4.8% och ett betasyra-värde på 3-4.5%. Denna humle introducerades på 80-talet och kommer från Hulls humle-forskningsinstitut och är en korsning mellan Hallertau Mittelfruh och Spalt. Den efterliknar Spalt och har lite kryddig. Denna humle passar bra till lager och pilsner.

 

Opal

Den har ett alfasyra-värde på runt 13-14%. Den har en stark bitterhet men även en arom med substans. Den har underton av kryddor och citrus.

 

Svenska kloner

Mer information om dessa kommer innom kort

 

Utlänsk humle:

Hallertauer Tradition:

Aromhumle med ett alfasyra-värde på ca 6.9%. Betasyran ligger på runt 3-6%. Denna humle introducerades 1991 och kommer från Hulls humle-forskningsinstitut. Den är en korsning mellan Hallertau Mittelfruh, Saaz och Hallertau Gold. Smakegenskaperna liknar Hallertau Mittelfruh. Den ger intryck av söta frukter, russin och lite gräsig underton.

 

Spalter Select:

Spalter Select har ett alfasyra-värde på runt 4.8% och ett betasyra-värde på 3-4.5%. Denna humle introducerades på 80-talet och kommer från Hulls humle-forskningsinstitut och är en korsning mellan Hallertau Mittelfruh och Spalt. Den efterliknar Spalt och har lite kryddig. Denna humle passar bra till lager och pilsner.

 

Hersbrucker:

Hersbrucker har en alfasyra på runt 3.8 och en betasyra på 4-6%. Denna humle kommer från Hersbrucker distriktet i Tyskland. Den har blandad karaktär med element av frukt och krydda.

 

Pearl:

Pearl har en alfasyra-halt på ungefär 8.5% och betasyra på 3.2-5.5%. Perle introducerades på marknaden 1971 av Hulls humle-forskningsinstitut och är en korsning mellan Northern Brewer och 63/5/27M. Den har en kryddig men söt karaktär med en underton av mint.

 

Saphir:

Saphir har ett alfasyra-innehåll på runt 4% och betasyra på runt 6-7%. Även denna sort kommer från Hulls humle-forskningsinstitut och är en korsning mellan 83/17/20 och 80/56/6. Den har en citrus-karaktär med en ton av röda bär.

 

Hallertau Aroma Gold:

Hallertau Aroma Gold har en alfasyra-halt på runt 6% och en betasyra på 5.8-8.5%. Denna humle är resultatet från 1988 års Hort Research Hop Breeding Programme. Den är en korsning mellan Hallertau Mittelfruh och en Nya Zeelensk hane. Dess egenskaper är mindre kryddiga än Hallertau Mittelfruh och introducerar istället en blommig karaktär med undertoner av citrus.

 

Mandarina Bavaria:

Mandarina Bavaria har en alfasyra på 7-10% och betasyra 4-7%. Detta är en ny sort från 2012 som har tagits fram genom att korsa Cascade med Hallertau Blanc och Hüll Melon. Den har en starkt fruktig karaktär med smak av citrus, ananas och mandarin samt en tydlig sötma.

 

 

Hüll Melon:

Hüll Melon introducerades 2012 av Hulls humle-forskningsinstitut. Den är framställd från Cascade och har en alfasyra-halt på 7-8.5% och betasyra på 6-8%. Den har unik karaktär som är fruktig med inslag av melon och jordgubbar. Dess karaktär är inte allt för stark. Därför passar den väldigt bra till öl med subtilare humlesmak.

 

Hallertau Blanc:

Hallertau Blanc introducerades 2012 av Hulls humle-forskningsinstitut. Den är framtagen ur Cascade och har en alfasyra mellan 9-11% och betasyra på 4-7%. Den har en ljus och fruktig karaktär med inslag av ananas, grön druva, citron, gräs och passionsfrukt.

 

Polaris:

Polaris introducerades 2012 av Hulls humle-forskningsinstitut i vågen av nya typen av ”smak-humle”. Den har en alfasyra på hela 20% och en betasyra på 5-6.5%. Den har en behaglig och fräscht fruktig karaktär med toner av mint, örter och Hellertauer.

 

Cascade:

Cascade har sitt ursprung i Oregon USA från 1956 och är en korsning mellan English Fuggle och Russian Serebrianka. Den har en alfasyra-halt på 3-6% och en betasyra på 4.8-7%. Den har en tydlig grapefrukt-liknande citruskaraktär med en blommig underton.